Često postavljana pitanja za Termofor Bellywell

Za šta se koristi termofor?

Termofor pomaže u ublažavanju bolova kod bebinih grčeva i gasova. Ulje lavande stimuliše cirkulaciju i podstiče zdrav protok krvi, čime deluje antispazmodično i opuštajuće. Posebno se pokazao vrednim u lečenju poremećaja spavanja.

Od kog materijala je napravljen termofor?

Termofor je napunjen gelom od vresa (moor), koji se sastoji od prirodnog vresa, vode, konzervansa, zgušnjivača i male količine potpuno prirodnog ulja lavande. Gel takođe sadrži i bitreks, netoksično gorko sredstvo koje sprečava bebu da proguta punjenje ako se termofor ošteti. Sam termofor je napravljen od PVC-a bez ftalata, a obložen je viskozom, što ga čini prijatnim i mekim na dodir. Površina je otporna na pljuvačku i znoj.

Kako se termofor može zagrejati?

Termofor je dizajniran da se zagreva u mikrotalasnoj pećnici. Ako nemate mikrotalasnu pećnicu, možete koristiti zamenu- vrući radijator ili kaljevu peć. Imajte na umu da ovo može produžiti vreme potrebno za zagrevanje termofora. Termofor nije pogodan za grejanje u rerni, ispod roštilja ili u vreloj vodi.

Koliko se termofor zagreje? Koliko dugo ostaje topao?

Temperatura termofora zavisiće od vremena zagrevanja i snage vaše mikrotalasne pećnice. Uputstvo za upotrebu navodi vreme zagrevanja u mikrotalasnoj pećnici od 30 sekundi pri maksimalno 600 vati (60 sekundi pri maksimalno 300 vati; 20 sekundi pri maksimalno 800 vati), što će zagrejati termofor do približno 42 °C. Treba izbegavati više temperature kako bi se sprečile opekotine ili iritacija osetljive bebine kože. Koliko dugo termofor ostaje topao zavisi od načina na koji se koristi. Ispod pokrivača ili u vreći za spavanje za bebe, podloga će ostati topla oko sat vremena, što je skoro duplo duže od konvencionalnog termofora ispunjenog košticama trešnje (cherry pit pillow)!

Šta se dešava ako je temperatura zagrevanja previsoka ili ako se termofor zagreva predugo?

Pregrevanje može da ošteti termofor. Zbog toga je bitno da se pridržavate vremena zagrevanja navedenog u uputstvu za upotrebu. Oštećeni termofori se više ne smeju koristiti i mogu se odložiti zajedno sa uobičajenim kućnim otpadom. Ako koristite termofor kada je previše vruć, može opeći ili iritirati kožu. Pre upotrebe termofora, proverite njegovu temperaturu tako što ćete ga pažljivo staviti na unutrašnju stranu podlaktice. Ako je termofor previše vruć, ostavite da se malo ohladi pre upotrebe.

Da li se konzistencija punjenja menja tokom zagrevanja?

Kada se moor gel zagreje, postaje manje viskozan nego kada je hladan, čineći termofor fleksibilnim i savršenim za malo ušuškavanja.

Šta se dešava sa mirisom dok se termofor zagreva?

Moguće je da će, kako se termofor zagreva, njegov miris postati jači ili će se tako doživljavati. Međutim, koncentracija ulja lavande je veoma niska, tako da nema šanse da se razvije jak, iritirajući miris.

Šta da radim ako termofor pukne i punjenje iscuri?

U normalnim okolnostima, termofor će se oštetiti samo pregrevanjem. Ovo će dovesti do naduvavanja termofora a unutrašnji pritisak može dovesti do kidanja, usled čega će moor gel iscuriti. Međutim, neće prouzrokovati pucanje termofora ili prskanje punjenja. Moor gel se sastoji od netoksičnih sastojaka. Ako dospe na odeću i/ili kožu, skinite odeću i dobro operite kožu sapunom i vodom. Ako gel dođe u kontakt sa vašim ili tuđim očima, uklonite kontaktna sočiva ako ih imate i, držeći kapak otvoren, temeljno isperite sa mnogo vode. Ako dođe do iritacije, potražite savet lekara. Moor gel sadrži gorko sredstvo bitreks, koje mu daje veoma neprijatan ukus i kreiran je da spreči gutanje gela. Međutim, ako vaše dete slučajno proguta malu količinu moor gela, odmah temeljno isperite usta vodom, a zatim dajte detetu mnogo vode da pije (u malim gutljajima). Ako se proguta velika količina moor gela, odmah potražite medicinsku pomoć.

Da li se termofor može čistiti u mašini za pranje veša?

Termofor nije pogodan za pranje u mašini za pranje veša, mašini za pranje sudova, mikrotalasnom sterilizatoru ili u ključaloj vodi. Malo prljavštine se lako može ukloniti sa podloge stavljanjem pod tekuću vodu ili nežnim brisanjem vlažnom krpom. Nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje ili deterdžente.

Da li će termofor trajati neograničeno?

Ako se pravilno koristi, termofor će imati životni vek od najmanje godinu dana. Ponavljano zagrevanje termofora dovodi do isparavanja vode u punjenju, što, tokom vremena, može učiniti da moor gel očvrsne i postane manje fleksibilan. Miris traje koliko i termofor. Vremenom i on može da ispari i kao rezultat toga izgubi svoj intenzitet.

Može li doći do iritacije ako se termofor nanese direktno na kožu?

Ako se termofor koristi kada je previše vruć, može opeći ili iritirati bebinu kožu. Zato molimo da se pridržavate uputstva za upotrebu i ne prelazite temperaturu od 42 °C koja je propisana za bebe. Pre upotrebe termofora, proverite njegovu temperaturu tako što ćete ga pažljivo staviti i na unutrašnju stranu podlaktice.

Da li će miris uticati na moju bebu?

Samo veoma male koncentracije potpuno prirodnog ulja lavande se koriste u termoforu. Ovo ulje ne sadrži kumarin i bezbedno je za bebe. Poznato je po svojim opuštajućim svojstvima koja ublažavaju bol, a takođe i po podsticanju sna.

Šta je tako posebno kod potpuno prirodnog ulja lavande?

Prirodna ili potpuno prirodna ulja se dobijaju direktno iz biljaka i sastoje se od 100% prirodnih sastojaka. Nasuprot tome, sintetička ulja nisu potpuno čista i sadrže aditive, čiji su zdravstveni efekti još uvek donekle sporni. Ovi aditivi takođe menjaju prirodni sastav ulja.

Da li je termofor dostupan sa drugim mirisima?

"Bellywell" je dostupan samo sa mirisom lavande, jer je lavanda poznata po svojim opuštajućim svojstvima koja ublažavaju bol i takođe podstiču san.