Često postavljana pitanja za varalice

Koliko dugo se mogu koristiti nip varalice i cucle i koliko često ih treba menjati?

Iz higijenskih i bezbednosnih razloga, varalice bi trebalo da zamenite nakon jednog do dva meseca. Uvek ih pažljivo proverite pre svake upotrebe, posebno ako vaše dete već ima zube. Ako vidite bilo kakve znake oštećenja, kao što su tragovi ugriza ili bilo koji drugi nedostatak, odmah bacite varalicu i po potrebi je zamenite.

Koja je razlika između lateksa i silikona?

Lateks je prirodna supstanca boje ćilibara i dobija se kao mlečna smola iz drveta kaučuka. Odlikuje se svojom posebnom čvrstoćom, elastičnošću i ekstremnom otpornošću na istezanje i kidanje. Lateks ne postaje statički naelektrisan i stoga ne privlači prašinu ili dlačice. Silikon je sa druge strane providna plastika. Izdržljiviji je od lateksa i manje je podložan optičkim promenama tokom perioda upotrebe. Međutim, manje je otporan na ugrize, zbog čega je lateks poželjniji za decu koja imaju tendenciju da snažno grizu cuclu.

Zašto se starosni uzrasti za nip varalice preklapaju?

Rasponi uzrasta za nip varalice se namerno preklapaju kako bi vam olakšali izbor prave varalice. Sve bebe ne rastu istom brzinom i stoga nema uvek smisla preći na sledeću veličinu varalice tačno sa 6 ili 18 meseci. Ako je vaša beba već velika za svoje godine sa 5 meseci, na primer, možete bez problema preći na varalicu veličine 2.

Varalica ili palac?

Pošto je palac tvrd i njegov oblik ne odgovara vilici, sisanje palca vremenom može dovesti do nepravilnog položaja zuba i malformacija vilice koje je teško ispraviti. Varalica napravljena od mekog, elastičnog materijala i oblikovana tako da pristaje vilici značajno smanjuje ove rizike. Zbog toga uvek treba da bude prvi izbor u odnosu na palac da bi se zadovoljio refleks sisanja vašeg deteta. Varalice takođe imaju još jednu ozbiljnu prednost: bebu možete odviknuti od nje tako što ćete je jednostavno oduzeti svom detetu. Nije tako lako sa palcem... nip varalice su ortodontski ispravne i imaju mekanu, elastičnu cuclu sa širokim i istovremeno ravnim spoljašnjim delom. Ovo smanjuje pritisak koji cucla vrši na zubni luk ili vilicu u poređenju sa uskim, visokim spoljašnjim delom uobičajenim za konvencionalne varalice.

Kada koristim varalicu, da li treba da brinem da će je moje dete progutati?

Ne brinite, vaše dete NE može da proguta varalicu! Iako može u potpunosti da stane u usta, njen oblik onemogućava da se proguta. Ako vaše dete stavi celu varalicu u usta, budite mirni. Veliki broj nip otvora za ventilaciju znači da vaša beba može da nastavi da diše tako da nema razloga za paniku. Pažljivo izvadite varalicu što je nežnije moguće iz usta svog deteta.

U kom uzrastu treba da odviknem dete od varalice?

Ne postoje čvrsta i konačna pravila o tome kada treba da odviknete svoje dete od varalice. Većina dece će normalno odustati od upotrebe varalice do svoje treće godine, a samo mali broj dece nastavlja da je koristi do svoje pete godine. Ako se vaše dete ne može odvojiti od varalice ili mu je veoma teško, najbolje je da ga postepeno odvikavate od nje sve do 36 meseci starosti.